Co nudy robią z człowiekiem...Bo właśnie przez nudy postanowiłam napisać (nie)ciekawy artykuł o tym jak Japończycy się upijają
Sake (jap. 日本酒 nihonshu?, dosłownie "japoński alkohol") to pochodzący z Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do dwudziestu procent alkoholu.
Umeshu (jap. 梅酒?) - likier wytwarzany poprzez macerację owoców moreli japońskiej ume (Prunus mume), w shōchū (japońskiej wódce) z dodatkiem cukru
Mirin (jap. 味醂?) – słodka płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej Aspergillus oryzae z wódką ryżową shōchū
Shōchū (jap. 焼酎 shōchū?) - wódka japońska, może być produkowana z batatów, ziemniaków, ryżu, jęczmienia, gryki, prosa lub kukurydzy. Zgodnie z prawem japońskim zawartość alkoholu nie powinna przekraczać 36%, ale niekiedy osiąga ona 45%
Nie możesz dodać komentarza.